„Дъга – разкази в картинки“ – спомени за списанието на децата от 80-те

Документалният филм за списание „Дъга“ ще бъде показан за първи път в рамките на предстоящия през месец март „София филм фест“.

Лентата е режисирана от Мария Николова, а оператор е Войчех Тодоров. Специално участие във филма „Дъга – разкази в картинки“ има актьорът Леонид Йовчев. Продуценти са Сотир и Пенко Гелеви.

На екрана ще видим спомени и разкази от някои от най-популярните художници от историята на списанието, родило се през 80-те години. Ще видим също рисунките и героите от „Дъга“.

Първият брой на култовото списание “Дъга” излиза в края на 1979 г. Поредицата бързо набира популярност и през 80-те години тиражът му достига 180 000 броя. Всъщност потенциалът му е за много по-голям тираж, но при тогавашната планова икономика предлагането не се определя от търсенето.

На страниците на “Дъга” оживяват десетки истории. Една част от тях са комикс-адаптация на литературни произведения. Такива са “Островът на съкронищата” на Р. Л. Стивънсън, “Билбо Бегинс” и “Господарят на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин, “Томек на военната пътека” на А. Шклярски, “Момиченцето от земята” от Кир Буличов, “Крепостта на безсмъртните” и “Янтар”, по мотиви от разказите за приключенията на звездния астронавт Ферн в системата Вега-Орион, на д-р Светослав Славчев и много други.

Появяват се и оригинални произведения, като “Елемаг – воинът на хан Тервел”, “Дарко”, историите за Хитър Петър, Хипер и Троши Скала, “Великите географски открития”, “Ело – екип за ликвидиране на опасности”, “Справедливите” и много други. Безспорният “хардлайнер” в поредицата обаче е “Добромир” (по сценарий на Асен Кожухаров и нарисуван от Евгений Йорданов), с когото много деца през 80-те се оприличават и който и до днес се ползва с култов статус сред феновете на списанието.

Сред художниците, които рисуват “Дъга”-та се срещат редица утвърдени вече имена, като Доньо Донев (“Тримата глупаци“), Стоян Шиндаров (“Войната на босоногите“), Румен Чаушев (“ПРиключенията на Чоко и Боко”), Борис Димовски и др.

На други от художниците обаче тепърва им предстои да се сдобият с “клеймото” художникът на… (следва името на комикса). Сред тях са Евгений Йорданов (“Добромир”, “Томек“), Петър Станимиров (“Бубачко“, “Крепостта на безсмъртните“, “Янтар“, “Островът на съкровищата“), Сотир Гелев (“Билбо Бегинс“ и “Господарят на пръстените“), Венелин Върбанов (“Великите географски открития”, “Хитър Петър”), Румен Чаушев (“Момиченцето от земята”), Николай Додов (“Дарко”), Димитър Стоянов (“Ело – екип за ликвидиране на опасности”) и др.

От списанието излизат общо 42 броя, последният от тях – през 1992 г. Тиражът му е едва 6000 броя. Причините за малкия тираж и последващото спиране са комплексни. Ситуацията в началото на 90-те вече е променена. В страната цари хаос, преразпределят се блага и капитали. В тази обстановка, която вече се ръководи от пазарни принципи, предлагането не успява да намери начин и ресурси да достигне до търсенето.

В последния брой на “Дъга” издателите пишат:

“… въпреки, че и “Дъга” диша неимоверно разредения въздух на българското книгоиздаване днес, не смятаме да се отказваме. Прескачайки различни финансови препятствия, пропадайки в някои и друг трап на разпространението, провирайки се в тесния процеп между вашето желание да я имате и възможностите на родителите ви, “Дъга” се опитва (както героите си) да оцелява и да побеждава. Е, в този щур лабиринт поотъняхме откъм страници (отново), но пък тази година ще излизаме по-често – на 2 месеца, в този обем и на тази цена.“

Това така и не се случва. Списанието обаче отдавна се е превърнало в част от националната ни култура и е запазило място в сърцата на читателите си.