Ако Турция каже “да” на президентската система, парламентът ще върне смъртното наказание

Ако на 16 април народът каже „да“, Турция ще премине към президентската система и след първите избори ще има първия си президент по този модел.

След това парламентът ще приеме решение за връщане на смъртното наказание.

Това заяви президент Реджеп Тайип Ердоган на многолюден митинг в град Кахраманмараш. Ердоган призова своите привърженици да се мобилизират за предстоящия референдум за конституционните промени, които ще разширят неговите правомощия.
Ердоган посочи, че е подкрепял от десетилетия въвеждането в страната на президентска система на управление, но не в негов собствен интерес, а за доброто на турския народ.
„Не съм толкова низка личност, че да искам тази система за себе си“, заяви той по време на митинга в южната провинция, предаде Anadolu Agency.

На 16 април около 57 милиона избиратели в Турция ще участват в допитването за конституционните промени.
Ердоган посочи, че преминаването към президентската система на управление на страната е негов личен проект за реформи и го е замислил и работил по него още от времето, когато е бил кмет на Истанбул преди 13 години.
За връщане на смъртното наказание се заговори след опита за държавен преврат миналата година. В Турция то е отменено през 2004 г.
В същото време Берлин категорично предупреди Анкара, че въвеждането на смъртното наказание ще доведе до спиране на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.