40-часовата работна седмица е в миналото

Теоретиците смятат, че 40-часовата работна седмица е умряла преди десетилетия. Днес това е факт.
Корпоративни лидери отричат всякаква вина, но служители твърдят, че са били заставени да работят повече от осем часа и повече от пет дни в седмицата.

Средният американец работи 34.4 часа на седмица, според доклад от 2015 година, посочва CNN Money. Но в САЩ много от служителите достигат до 50, 60 или 70 часа на седмица.
За да са здрави и продуктивни, жените трябва да работят не повече от 34 часа на седмица, а мъжете – не повече от 47 часа седмично, смятат изследователите.
Проучване на Галъп от 2014 показва, че средно служителите на пълен работен ден работят 46 – 47 часа седмично. Повече от половината от 7500 души са заявили, че са били под натиск да работят повече от осем часа на ден и да работят някои уикенди.

Несигурният трудов пазар, западането на синдикатите, новите технологии и натискът на работното място карат много служители да работят по-дълго, макар че това вреди на здравето им и няма реална полза за работодателите, коментира Financial times.
Официалната британска статистика показва, че броят на хората, които работят повече от 48 часа седмично, е нараснал с 15% след 2010 г.
Проучване на консултантската фирма Ernst & Young сред 10 хил. служители на ръководни позиции в осем държави показва, че работните часове са се повишили рязко след глобалната финансова криза от 2007-2008 г. Близо половината анкетирани мениджъри работят над 40 часа седмично. Около една трета заявяват, че работят поне пет допълнителни часа.
Според изследване на Станфордския университет, продуктивността спада рязко след 50 часа работа седмично и се срива почти до нулата след 55 часа.