НАТО увеличава присъствието си в Черно море

НАТО ще увеличи присъствието си в Черно море. Решението е взето по време на среща на министрите на отбраната от Алианса.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг уточни, че става въпрос за допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части, като това ще бъде направено в пълно съответствие с международните ангажименти на НАТО, предаде ТАСС.

Генералният секретар припомни, че редица страни от НАТО са черноморски държави, като Румъния, България, Турция, ноподчерта, че НАТО също ще работи и с партньорските държави, включително Украйна и Грузия.

Столтенберг определи решението като действие с отбранителен характер, което по никакъв начин не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, но по думите му обстановката го изисква.
Не искаме нова Студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, коментира Столтенберг.
Той призова и за “стратегическо търпение” в отношенията с Русия в контекста на ситуацията в Грузия.