Русия: Връщането на Крим няма да се обсъжда, защото не може да се обсъжда

Русия няма да обсъжда темата за връщането на Кримския полуостров в състава на Украйна, включително и със САЩ, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Думите му бяха в отговор на въпрос как ще повлияе на двустранните отношения заявлението на Белия дим, че президентът на САЩ „очаква връщане на Крим в състава на Украйна“.
„Що се отнася до връщането на Крим, то тази тема няма да се обсъжда, защото не може да се обсъжда. Русия не дискутира с чуждестранни партньори въпроси, свързани с територията й“, категоричен бе Песков, цитиран от TACC.

Американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква Русия да върне Крим на Украйна и да ограничи насилието в Украйна, заяви във вторник говорителят на Белия дом Шон Спайсър. “В същото време той изцяло очаква и иска да се разбира с Русия”, добави той.

Спайсър повтори, че санкциите заради Крим ще бъдат снети само след връщането на полуострова в състава на Украйна.
В отговор от руското външно министерство заявиха, че Русия няма да върне на Украйна контрола над Крим. “Ние не връщаме своята територия. Крим е територия, принадлежаща на Руската федерация”, каза на брифинг за медиите Мария Захарова, говорител на руското министерство на външните работи.

Тръмп за пръв път свърза анексирането на Крим с политиката на своя предшественик Барак Обама по отношение на Русия.
“Крим беше ВЗЕТ от Русия по време на администрацията на Обама. Беше ли Обама твърде мек с Русия” – написа Тръмп в Туитър.