ЕП потвърди правата на населението с български произход в Албания

Европейският парламент прие резолюцията за Албания, в която се потвърждават правата на населението с български етнически произход.

По предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки в резолюцията за Албания беше включен текст, с който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора и се препоръчва те да бъдат включени в законодателството на страната и да бъдат гарантирани на практика техните права.

Уреждането на правата на населението с български етнически произход на територията на днешна Албания е пропусната през 1993 година възможност. Тогава, по покана на президента Желю Желев, на посещение у нас е албанският президент Сали Бериша. Двете страни подписват споразумение за приятелство и сътрудничество, в което обаче България не добавя текст, отнасящ се до правата на етническите българи, както Гърция и Румъния направиха за техните малцинства.
По-късно, при следваща визита у нас, при среща с премиера Бойко Борисов, Сали Бериша ясно заявява, че Албания не поставя ограничения към населението на нейна територия как да се самоопределя – всеки гражданин е напълно свободен да се декларира по етнически принцип какъвто иска и както се усеща.
Официалната албанска позиция винаги е била, че България и Македония трябва да се разберат за етническия произход на славянското население на територията на страната. Именно Сали Бериша пропуква тази позиция като подкрепя исканията ни за български училища в Албания. За съжаление обаче това не е последвано от албанските власти.

Интересите на гражданите с български етнически произход в днешна Албания са представлявани от две големи дружества, ситуирани в Тирана: “24 май” и “Просперитет Голо бърдо”, създадени от наследници на българите от пограничните райони. Голяма част от тях обаче вече живеят в Тирана и в други по-големи градове.