Пореден успешен проект на ученици от Математическа гимназия – Варна

Ученици от Варна разработиха проект, който позволява дистанционно управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения.

След около година работа по проекта “Интелигентно земеделие” е на път да се превърне в реален пазарен продукт.
Иновацията е разработена от единадесетокласниците от Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”- Иван Иванов и Василен Цветков и е отличена с награда от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Брюксел.

Математическата гимназия вече е с традиции в развитието на иновативни проекти от ученици.
Преди няколко години възпитаникът на гимназията Христо Стайков създаде устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, монтирана в автомобил, класифицира уличните дупки според големината им в степен от 1 до 8.
След това Стайков проби в САЩ с Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер – холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища. А днес Христо е студент в американския университет в Йейл.
Друг ученик от гимназията – Димитър Мирчев, разработи приложение за мобилни телефони, с което варненци могат да следят в реално време автобусния трафик в града. VarnaBus бе достъпен за безплатно теглене.
В момента младите учени от Математическата гимназия работят по няколко проекта, сред които приложение за мобилни телефони, което дава идеи на потребителя как най-добре да организира времето и подобрява здравето си.

Научен ръководител на младите таланти от 9-и до 12-и клас е Елеонора Павлова.