Пет курилски острова получиха имена, Япония отправи протест пред Русия

Японското правителство отправи протест пред Русия във връзка с реализацията на инициативата, предложена от Сахалинска област, да бъдат дадени имена на пет безименни курилски острова, съобщи ТАСС.

В събота, 11 февруари, министър-председателят на Русия, Димитрий Медведев, издаде писмено разпореждане, с която въпросните острови получават предложените от Сахалинския клон на Руската географска общност наименования. Сред тях е името на генерал-лейтенант Кузма Деревянко, който на 2 септември 1945 г. подписва от страна на СССР Акта за капитулация на Япония. Друго име е това на генерал-лейтенант Алексей Генечко, един от участниците в подготовката и провеждането на Курилската десантска операция по времето на Втората световна война, с която японската администрация е изтласкана от Курилския архипелаг. Друга историческа личност, която ще даде името си на един от островите, е дългогодишният министър на външните работи и председател на президиума на СССР, Андрей Громико.

“Това е неприемливо и противоречи на позицията на Япония”, заяви главният секретар на министерския съвет на Японий, Йоши Суга, цитира ТАСС. Той заяви още, че наличието на подобни проблеми подчертава необходимостта от разрешаване на въпроса с териториалната принадлежност на южните курилски острови.
“Във връзка с това ние възнамеряваме да продължим упорито преговорите с руската страна”, заяви Суга.