Румъния одобри референдум за борбата с корупцията

Румънският парламент одобри искането на президента Клаус Йоханис за свикване на национален референдум във връзка с продължаването на борбата срещу корупцията и гарантирането на неподкупността при публичните длъжности.

Решението беше взето единодушно от всички 310 депутати. Сега Йоханис ще трябва да формулира въпросите и датата, на която ще бъде свикано всенародното допитване.

Инициативата за референдума е на самия президент. Той предложи провеждането му, след като правителството на Социалдемократическата партия и по-малкият й партньор Алианс на либералите и демократите се опитаха чрез постановление да прокарат промени в наказателното законодателство, предвиждащи декриминализиране на някои случаи на злоупотреба със служебно положение. Постановлението предизвика всекидневни антиправителствени протести. В шествията срещу кабинета участва и Йоханис.

Румънският премиер Сорин Гриндяну оттегли поправките, а правосъдният министър Флорин Йордаке си подаде оставката, но протестите не стихнаха. Правителството оцеля при вот на недоверие, ситуацията обаче остава нестабилна.