Гурбангули Бердимухамедов спечели президентските избори в Туркменистан с 97,69% от гласовете на избирателите

Действащият президент на Република Туркменистан, Гурбангули Бердимухамедов, печели изборите за президент.

По данни на туркменистанската Централна избирателна комисия на изборите са гласували повече от 3,07 милиона души, от общо над 3,22 млн, имащи право на глас. От тях за Бердимухамедов са гласували около 97,69%.

“Международните наблюдатели отбелязват много активно участие на избирателите в изборитe. Те потвърдиха, че процесът се проведе в условията на откритост, прозрачност и спазване на демократичните начини за развитие.”, заяви ръководителят на ЦИК Гулмурат Мурадов, съобщи ТАСС. По думите му, изборите в страната са проследени от 154 международни наблюдатели, сред които експерти от САЩ, Китай, Япония, Турция, страните от ОНД, и ред международни организации, като ООН, ОИС, ОССЕ и др.

Гурбангули Бердимухамедов е завършил Държавния медицински институт на туркменски. Има диплома за доктор по медицина и доктор по икономика.
От 1997 г. е министър на здравеопазването и медицинската промишленост, а от 2001 г. е заместник министър-председател на Туркменистан.
След смъртта на тогавашния президент Сапармурад Ниязов на 21 декември 2006 г., Бердимухамедов заема поста изпълняващ длъжността президент на Туркменистан.
На 11 февруари 2007 г. печели президентските избори в страната, като за него гласуват 89,23% от избирателите. На 12 февруари 2012 г. е преизбран на поста с 97,14% от подадените гласове.