Владимир Койлазов с “Оскар” за 3D визуализация

Снимка: AMPAS

Владимир Койлазов получи „Оскар” за приноса си в развитието на киноиндустрията и разработения от него софтуер V-Ray, който създава реалистична 3D визуализация.

Наградите се раздават две седмици по-рано на церемония в Бевърли Хилс.
За разлика от другите “Оскар”-и технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното.

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group е един от 18-те носители на „Оскар” за технологични постижения в киното за 2017 г., съобщава Американската филмова академия. Владимир Койлазов е отличен за “оригиналната идея, дизайн и реализация” и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. Технологията има широко приложение и в архитектурни проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията, навсякъде, където има 3D визуализации.

Владимир Койлазов и Петър Митев са основатели на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша. Първата версия на V-Ray е от 2002 г. Това е и основният продукт на Chaos Group, която днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио.

За “Оскар” е номиниран още един българин – Теодор Ушев за късометражната анимация “Сляпата Вайша” по текст на Георги Господинов. Работещият за Канада български аниматор ще се състезава с още 4 заглавия на 26 февруари.