(Не)възможната коалиция – ГЕРБ-БСП

Възможна ли е следизборна коалиция между двете първи партии – ГЕРБ и БСП? Лидерите им – Бойко Борисов и Корнелия Нинова – са категорични: Не. Социолози обаче са на друго мнение.

Общо 51,3% от българите са склонни да подкрепят широка следизборна коалиция с участието на ГЕРБ и БСП, показват данните от експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл” сред 800 души в периода 7-8 февруари т.г.
22,7 на сто от запитаните като цяло са „за” общо управление на двете най-подкрепяни партии у нас, а други 28,6 на сто изказват подкрепа „само при определени обстоятелства”. Категорично против са 43,1% от респондентите, а 5,6% не могат да преценят.

Според данни от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, обаче, коалиция БСП – ГЕРБ е почти невъзможна. Тя е получила едва 3% одобрение.
Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, коалицията ГЕРБ и “Обединени патриоти” получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти – 9,1%, БСП и ДПС – 6,2%,
Проучването е проведено сред 1012 души между 3 и 7 февруари и финансирано със собствени средства.