Турция връчва обвинителен акт на бившия граничен полицай Михаил Цонков

Бившият граничен полицай Михаил Цонков е призован да получи обвинителен акт от наказателен съд в Къркларели, Турция. Документите ще му бъдат връчени в Бургаски районен съд на 21 март.

Адвокатът му е категоричен, че към момента няма постъпило искане за екстрадиция. Дали обаче такава ще бъде поискана на по-късен етап от турските власти не може да се прогнозира.

За да защити Цонков, ВМРО е готова да му предостави убежище, както и да го включи в листата за народни представители на Обединени патриоти, за да може да получи имунитет.

По случая са призовани още Живко Петков, Николай Тосков и Николай Петков, като срещу тях са повдигнати различни обвинения. Призовката е и срещу Районна прокуратура – Бургас.

На 17 април 2008 г. граничните полицаи се опитали да спрат турски плавателен съд, навлязъл в наши води, но са срещнали съпротива от страна на бракониерите от южната ни съседка. При директен сблъсък е произведен изстрел от служебното оръжие на Цонков. Единият от рибарите, Ерджан Ялчън, е ранен и умира на път за бургаската болница.
Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков в „причиняване на смърт по непредпазливост”. Делото е връщано два пъти, проведени са два следствени експеримента, които установиха, че фаталният изстрел е произведен след като служебното оръжие на полицая се е оплело в рибарските мрежи на бракониерите.
Българската прокуратура прекрати разследването. Решението беше потвърдено и от Военния апелативен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване.
Пред 2014 г. Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) определи жалбата на роднините на починалия турски рибар за недопустима и прие, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие. Съдебният състав констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.