Турски войници загинаха при руски въздушен удар заради грешка в координацията

Трима турски войници загинаха, а 11 бяха ранени, при руски въздушен удар по цели на „Ислямска държава” в Сирия в четвъртък, 9 февруари. Анкара и Москва обясниха случилото се с грешка в координацията.

Днес турският вицепремиер Нюман Куртулмуш, цитиран от частната телевизия NTV, заяви, че руските въздушни удари, които по погрешка доведоха до смъртта на турски войници, са напълно неволни.

Веднага след инцидента президентът Владимир Путин позвъни на турския си колега Реджеп Ердоган и изрази съжаление и поднесе съболезнования. Двамата лидери обсъдиха засилване на военната координация в Сирия.

Първоначалните данни показват, че въздушните удари са причинени именно от “грешка в координацията”, посочи Куртулмуш. Той нарече случилото се “напълно непредвиден инцидент, злополука”.

От своя страна Путин също отбеляза, че слабата координация е причината за непреднамерените въздушни удари. Руското военно министерство съобщи, че руските бомбардировачи са били на мисия за разрушаване на позиции на терористите от “Ислямска държава” близо до ал-Баб, където по погрешка били бомбардирани турски войници.

Русия и Турция заедно ще разследват инцидента.