Ердоган одобри конституционните промени. Референдумът ще е на 16 април

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган одобри конституционните промени в страната. Те ще доведат до драстични промени, включително преминаване от сегашната парламентарна система към изпълнителна президентска власт.

Турският парламент изпрати конституционните промени за одобрението на държавния глава на 2 февруари – 12 дни, след като бяха приети от парламента, преминавайки прага от 330 гласа, за да бъдат гласувани на референдум.
Референдумът се очаква да бъде на 16 април, съобщават турските и световните агенции.
Промените в конституцията идват след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган.

Турция е републиката от 1923 г. като преди това, през 1920 г., е открито Великото национално събрание.
Съгласно конституцията от 1982 г. президентът се избира от парламента за срок от 7 години и не може да бъде преизбиран. След поправки в основния закон на Турция, приети с референдума от 21 октомври 2007 г., държавният глава вече се избира с всенародно гласуване за срок от 5 години с възможност за преизбиране още за един мандат от 5 години.
Така Реджеп Тайип Ердоган, избиран според променената турска конституция през август 2014 г., има възможност да остане държавен глава в продължение на 10 години.
Ердоган неведнъж е правил постъпки за разширяване на правомощията на държавния глава с перспективата те да бъдат съсредоточени в него.