Швеция експериментира въвеждането на шестчасов работен ден

В продължение на две години Швеция експериментира въвеждането на шестчасов работен ден за професии с високи нива на стрес и изтощение. Резултатът – по-ефективни и по-здрави работници.


Гьотеборг е една от общините, финансиращи такъв експеримент. В резултат на него сестрите в старческите домове за първите 18 месеца от тестовия период са излизали по-рядко в болнични, усещали са се в по-добро здраве и са повишили продуктивността си.
Но въпреки добрите резултати, проектът е подложен на остра критика, че разходите надхвърлят ползите.
На национално ниво „Лявата партия“ е единствената, която се обявява за намаляване на работните часове, а десни и центристки политици са поискали проектът да бъде прекратен преждевременно.

Балансът между работа и лично време е важна тема за целия политически спектър в Швеция, но шансовете скандинавската държава да намали стандартната 40-часова работна седмица остават малки. Концепцията се приема трудно в сфери, където границата между личния живот и работния ден на служителите се размиват, пише Би Би Си.

Въпреки това, редица други общини в страната финансират подобни проекти. През март ще започне 18-месечен експеримент с намаляване на работното време на чистачите в болницата в град Шелефтео. Наблюдава се увеличение на подобни проекти за тестване на концепцията и в частния сектор, включително в компании от рекламния, консултантския, телекомуникационния и технологичния сектор.
Участниците в експеримента получават пълното си възнаграждение макар и срещу по-малко часове труд.