Кремъл опроверга слуховете относно Курилските острови

Кремъл опроверга появилото се в японските медии съобщение, че ще предаде Курилските острови на Япония за временно администриране.

“Не е ясен произходът на тази информация, но тя не съответства на действителността”, заяви прессекретарят на руския президент Димитрий Песков, съобщи ТАСС.

Междувременно излезе информация, че през март в Токио може да се проведат официални консултации между Русия и Япония относно развиване на съвместна икономическа дейност в южната част на Курилските острови. Във връзка с това, по-рано тази седмица, японският външен министър Фумио Кисида обяви създаването на Съвт по въпросите за съвместната икономическа дейност с Русия.

Във вторник, 7 февруари, по време на проведения “Национален митинг за връщане на северните територии”, външният министър Касида нарече южната част на Курилските острови “изконна територия на Япония” и призова за продължаване на преговорите с Русия за подписване на мирен договор.

Преговорите между Русия и Япония за сключване на формален мирен договор за край на Втората световна война датират от средата на XX в. Основната пречка за окончателното му подписване е принадлежността на южната част на Курилските острови – Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. След края на Втората световна война те стават съставна част от територията на Съветския съюз, което се оспорва от Токио.
В тази връзка Руското външно министерство подчертава, че бъдещето съвместното икономическо сътрудничество не може да поставя под въпрос собствеността на островите, съобщава ТАСС.