Служебният кабинет с рокади в АПИ, БДЖ, НОИ и областните управи

“Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това.” Така служебният премиер проф. Огнян Герджиков аргументира рокадите, които предприе служебният кабинет.

Заради инцидента в тунел “Ечемишка”, при който една жена загина, Герджиков освободи председателя на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов, Парашкев Кръстев – изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” с принципал МРРБ и Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура” при АПИ и настоя служебният регионален министър Спас Попниколов да освободи също директора на Областно пътно управление – София и началника на Район „Пътна служба-Хемус”.
Попниколов предложи за председател на УС на АПИ да бъде назначен Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” – Валентин Николов.

Министър Христо Алексиев направи промени и в състава на съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД. На мястото на Владимир Владимиров е назначен Георги Друмев – специалист в областта на железницата и дългогодишен служител на системата.

Министерският съвет назначи и 14 нови областни управители, освобождавайки досегашните в областите: Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, Софийска област, област София, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Във връзка с промените в състава на кабинета правителството определи и трима нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). На местата на освободените Зорница Русинова, Адам Персенски и Филип Кирев сядат министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов и главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров.

Кадрови промени направи и “Българският енергиен холдинг” (БЕХ). Те засягат ръководствата на държавните АЕЦ “Козлодуй”, “Националната електрическа компания” (НЕК) и “Булгаргаз”.