Американски конгресмен заговори за промяна на границите на Балканите

Американският конгресмен Дейна Рорабашър от Републиканската партия сподели пред албанската телевизия Vizion Plus идеята си за подялба на Република Македония.

Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но това не е държавна.” – заяви Рорабашър във вторник, 7 февруари.
Конгресменът предлага териториите с компактно албанско малцинство в република Македония да бъдат присъединени към Косово, “а останалата част от страната трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с които те твърдят, че са свързани.”

На въпрос на репортера на Vizion Plus дали администрацията на Тръмп ще подкрепи подобна идея, Рорабашър отговаря: “Сега имам влияние върху политиците ни. Аз съм председател в Комисията за външните работи към Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Следващите месеци ще имаме изслушване. Един от въпросите, които ще обсъдим, е промяната на границите, така че те да имат смисъл и това да донесе мир на Балканите.”

Македонското външно министерство поиска коментар от страна на властите във Вашингтон по повод изявлението на конгресмена.

Днес Държавният департамент излезе с официално съобщение, в което се казва, че САЩ признават суверенитета на Република Македония и подкрепят нейната териториална цялост. “Тази позиция не е променена.” – се казва още в изявлението.

Дейна Рорабашър е председател на Подкомисията за Европа, Евразия, и възникващите заплахи. От 1989 г. насам е служител в Камарата на представителите.