Държавният глава на Република Бурятия с необичаен политически подход

Държавният глава на Република Бурятия Вячеслав Наговицин заяви във вторник, че няма да се кандидатира за трети мандат. Наговицин смята, че са необходими промени в тази посока.

“Нуждаем се от ротация”, посочи той, предаде ТАСС.

Наговицин заяви, че в най-скоро време ще се обърне към президента Путин с молба за предсрочно прекратяване на своите пълномощия. “Считам, че честно работих два мандата. И считам, че това е достатъчно. По целия свят се придържат към този принцип – два мандата”, каза той.

Самият Путин е трети мандат и е възможно да се кандидатира и за четвърти на изборите през 2018 г. Според проучване от края на миналата година, две трети от руснаците искат това.

У нас подобен казус възникна през миналата година, когато президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) обяви, че има право и на трети мандат и въпросът стигна до Конституционния съд. В Крайна сметка до подобна развръзка не се стигна.

В Европа обикновено президентът може да има два мандата.
И Конституцията на Съединените щати е категорична: Едно лице не може да бъде избрано на длъжността „президент” повече от два пъти.

Не е така обаче в други държави по света.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев беше преизбран за трети пореден мандат, при това той беше удължен от 5 на 7 години. А на референдум в Таджикистан през 2016 година 95 % от избирателите гласуваха опция за пожизнен президентски мандат.