Президентът Радев увери Германия, че сме готови за Шенген и за немски инвестиции

Сигурността в Европа, охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз – това бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди в Берлин с германския си колега Йоахим Гаук.

България разчита на подкрепа от страна на държавите от ЕС за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, каза президентът. Той посочи, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани, допълни президентът.
Гаук отчете и ангажираността на страната ни в охраната на външната граница на ЕС, но подчерта, че се очакват и резултати от борбата с корупцията.
Румен Радев увери, че имаме твърдата решимост да за ефективна борба с корупцията и престъпността.

Президентът даде гаранции и за бизнеса.
Германия е стратегически икономически и инвестиционен партньор на България, посочи той и България ще продължи да работи, за да осигури на стабилна и прогнозируема бизнес среда. Убеден съм, че това ще доведе до нови инвестиции от Германия, каза той.
В Берлин Румен Радев участва и в икономически форум, в който се включиха представители на повече от сто немски компании.
По време на визитата си в Берлин българският президент е придружаван от министъра на външните работи Ради Найденов, министъра на икономиката доц. д-р Теодор Седларски.