Февруарски конгрес, като априлски плениум

Завърши 49-ят конгрес на БСП. Сред приетите решения са ново коалиционно наименование, мандатност за депутатите и задължително пряко избиране на лидера от всички членове на партията.

На предстоящите парламентарни избори през март, коалицита ще се яви под името “БСП за България”. Сред критериите за присъединяване към коалициионния формат са изискването за лоялност към БСП и коалицията, разпознаваемост на партниращите партии и техните лидери. Като важни условия бяха поставени и необходимостта партньорите да приемат предизборната платформа, а също и да имат висок принос към набавяне на електорална подкрепа.

Най-голямо напрежение привнесе предложението на Корнелия Нинова за ограничаване мандатността на депутатите до 3 пълни мандата. Предложението беше прието с 532 гласа “за” и 50 гласа “против”.
Друга съществена промяна е, че лидерът на партията ще се избира единствено чрез пряко гласуване, в което трябва да участват поне половината членове.

Всички тези промени бяха приети на закрито заседание на 49-я конгрес на БСП на 4-5 февруари. По време на конгреса се чуха редица критики и обвинения за провеждане на чистка сред редиците на партията.