“Ню Йорк таймс”: България трябва да се научи как да балансира между Тръмп и Путин

Русия е готова да измине своята част от пътя за възстановяването на отношенията с Вашингтон, деградирали в резултат на целенасочените действия на администрацията на президента Барак Обама.


Позицията на Кремъл изрази руският министър на външните работи Сергей Лавров. По думите му, двете страни ще трябва да положат сериозните усилия за преодоляване на щетите, нанесени върху двустранните отношения, предаде ТАСС.

В същото време, в телевизионно интервю, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че уважава президента на Руската федерация Владимир Путин, но това не е гаранция за добри отношения.
„Уважавам го. Уважавам мнозина, но това не означава, че ще сме в добри отношения… Бих казал, че е по-добре да се разбираме с Русия отколкото не и че, ако Русия ни помогне в борбата срещу „Ислямска държава“, което е важен бой и срещу ислямския тероризъм по света – това ще е добре. Но дали ще сме в добри отношения? Представа си нямам”, каза Тръмп, предаде The Hill.

“The New York Times” коментира ролята на балансьор на България в новата политическа ситуация.
“С единия крак на Запад и другия на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин”, пише вестникът и цитира позицията на президента Радев: “Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия.”.
България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрено, би била нещо хубаво за България, пише “The New York Times”.