Противоречия между Русия и Беларус относно границата

“Това е чисто политическа атака”, заяви вчера на пресконференция в Минск беларуският президент Александър Лукашенко по повод решението на Русия да въведе гранични пунктове на границана с Беларус, съобщи ТАСС.

На 1 февруари директорът на руската Федерална служба за безопасност Александър Бортников издаде заповед за установяване на гранични пунктове в пограничните области с Беларус – Смоленск, Брянск и Псковск.

Според експерти причината за тази мярка е решението на Беларус да въведе петдневен безвизов режим за пребиваване на чужденци в страната. Указът на президента Лукашенко влиза в сила на 12 февруари и се отнася за граждани на 39 страни в Европа, а също и САЩ, Япония, Бразилия и др.
Началникът на пресслужбата на беларуското Министерство на външните работи Мария Ваншина заяви, че решението на Русия да въведе гранични зони е в разрез със съществуващите двустранни споразумения по охрана на границата и реда на тяхното преминаване.

Съгласно споразумения от средата на 90-те между Беларус и Русия за създаване на Съюзна държава, гражданите на двете страни се придвижват свободно през границата, без да подлежат на граничен контрол. Полетите между дветe държави се считат за вътрешна дестинация.
Установената практика дава възможност на граждани на трети страни, които имат издадена беларуска виза, да преминават свободно на територията на Русия.

В тази връзка, от пресслужбата на Кремъл поясняват, че въведената мярка е с цел да се установи контрол над преминаването на граждани на трети страни в пограничните региони.
От пресслужбата на руския президент подчертават, че възникналите спорове трябва да бъдат разрешени чрез делови преговори, съобщи ТАСС.