Лидерите на ЕС одобриха план за спиране на мигрантите от Либия

В петък правителствените и държавни лидери на страните от Европейския съюз се събраха на извънредна среща на върха в малтийската столица Валета.

Основни теми на дискусията бяха бежанската криза и намаляване на притока на мигранти през Средиземно море и бъдещето на Общността след излизането на Великобритания от структурите й.

Лидерите на ЕС одобриха план за спиране на потока африкански мигранти от Либия. Той включва финансова подкрепа за либийското правителство за създаването на „безопасни“ бежански лагери в Либия и доброволно експулсиране на бежанци, както и подсилване на бреговата охрана и по-голямо взаимодействие със съседните страни в региона.

Държавният глава на България Румен Радев подчерта важността на ситуацията в региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници. Той отбеляза още, че очаква на Срещата на върха в Рим през март да бъде демонстрирана солидарност с държавите от външните граници на ЕС в справянето с миграционната криза.

Във Валета Румен Радев бе посрещнат от малтийския премиер Джоузеф Мускат, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата са обсъдили предстоящото официално посещение на президента в Германия и са разменили мнения по актуални въпроси от дневния ред на ЕС и от двустранните отношения.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери могат да се ангажират спрямо Европейския съюз на „различни скорости“. Това, по думите й, може да се случи с декларация по време на среща на върха по случай 60-тата годишнина на ЕС. В Рим лидерите на ЕС ще изложат плана, който ще действа след напускането на Великобритания.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей пристигна на срещата в Малта, за да убеди Съвета на Европа, че страната й ще продължи да бъде надежден партньор и след активирането на Член 50 за излизане на страната от ЕС. Тя обаче бе разкритикувана от европейските лидери заради решението й да бъде „мост към Тръмп“.