Първа оставка на фона на масови протести в Румъния

Флорин Жиану, румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството, се оттегля от поста си на фона на масовите протести в страната, съобщава електронното издание на румънския седмичник Business Review.


Масови протести започнаха във вторник, след като правителството на Сорин Гриндяну прие постановление за изменение на Наказателния кодекс по отношение на помилването и амнистията. Правителството прие и спорен указ, декриминализиращ корупцията. Ако указът бъде приложен, ще бъде декриминализирана злоупотребата със служебно положение, ако сумите по случая не надхвърлят 200 хил. леи (86 хил. лева). Това би сложило край на делото за корупция срещу настоящия председател на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

В социална мрежа Жиану коментира, че „Румъния не заслужава това, което се случва”. Той е първият министър, подал оставка от дясноцентристкото правителство на Гриндеану, което пое властта преди малко повече от месец.

Освен в Букурещ демонстрации се провеждат и в други градове: Клуж Напока, Галац, Яш, Сибиу и Тимишоара. Това са най-големите протести в страната от падането на режима на Николае Чаушеску през 1989 г.

Срещу правителствената инициатива се обяви и президентът на страната Клаус Йоханис. Опозиционната Национал-либерална партия, която подкрепя държавния глава, е излязла с вот на недоверие към правителството.

Днес стана ясно, че Националната дирекция за борба с корупцията е започна разследване, което има „известна връзка“ с извънредната наредба на правителството, която прави важни промени в Наказателния кодекс на страната, съобщи генералният прокурор Августин Лазар, цитиран от Romania Insider. Министерство на правосъдието разпространи прессъобщение, потвърждаващо информацията.