Меркел поиска представители на ОССЕ на референдума в Турция

За пръв път след опита за преврат в Турция в средата на миналата година, германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Анкара.

Турският президент Реджеп Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел се договориха за по-тясно сътрудничество в борбата с тероризма. От турска гледна точка борбата срещу тероризма включва не само мерките срещу ислямистки атентатори, но и действия срещу кюрдската опозиция.
Ердоган счита за недопустимо използването на израза „ислямски тероризъм“. Той бе категоричен, че не трябва да се свързват ислямът и тероризмът и предупреди, че “мюсюлманските страни не могат да останат безучастни, когато ислямът се споменава в контекста на тероризма, иначе мълчанието им би се възприело като знак за съгласие“.
Той отбеляза, че няма никаква разлика между терористите от ПКК, от сирийската Партия на демократичния съюз и военното й формирование за народна защита, или организацията на Фетхуллах Гюлен.

Двамата лидери са обсъдили и мерките за ускоряването на мирния процес в Сирия и Ирак, както и съвместните действия за решаването на бежанския проблем.
На пресконференция след срещата им Меркел подчерта, че ролята на Турция в решаването на кризата с бежанците е “забележителна”.

Германският канцлер подчерта още, че референдумът и процесът на дълбока политическа трансформация в Турция изискват усилия за гарантиране разделението на властите, както и на принципите на демокрацията. Меркел препоръча по време на референдума за промяна на конституцията да бъдат приети представители на ОССЕ.
Ердоган заяви, че лансираната от опозицията теза за концентрацията на абсолютната власт в ръцете на президента при установяването на новия управленски модел не съдържа ни най-малка доза истина. По думите му изпълнителната власт и съдебната система са разделени.