Николай Майсторов спечели националната награда за живопис на името на Майстора

Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора беше връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, в Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Тазгодишният носител е проф. Николай Майсторов.

Той беше номиниран за изложбата „100 икони х 100 сонета“, която се състоя в столичната галерия „Райко Алексиев“ от 8 до 26 март 2016 г. В нея авторът показа живописни платна, правени по негови рисунки, вдъхновени от любовната лирика на Пабло Неруда.

Събитието беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на големия художник: откриване на изложбата „Завръщане“ на миналогодишния носител на наградата – Станислав Памукчиев; организирано посещение на къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци, както и откриването на няколко съпътстващи изложби – постоянна изложба с творби на Майстора, „Кюстендилска изобразителна школа“ от фонда на ХГ Кюстендил, годишна изложба на Кюстендилските художници и изложбата „Кристо на светло“.

Николай Майсторов вече е бил носител на наградата на името на Майстора преди 40 години.
“Това е изключителна сложна и феноменална личност. Бих казал, че той е наследник на византийската пластична култура, но е много национален, много силно автентичен художник, но не бих го затворил само като регионална ценност. Той е художник модерен, от световна, европейска величина”, каза Майсторов.
Той получи специална статуетка, парична награда и грамота.