Започна съдебна битка срещу антиимигрантския указ на Тръмп

Пет щата започнаха съдебна битка срещу антиимигрантския указ на Доналд Тръмп. Щатът Вашингтон първи оспори в съда рестриктивните мерки.

Властите настояват федералното правосъдие да обяви за невалиден указа на президента.
Искове срещу забраната за влизане в САЩ на граждани от 7 предимно мюсюлмански страни внесоха още Масачузетс, Ню Йорк, Виржиния. Според четирите щата документът е посегателство срещу религиозната свобода, гарантирана от Първата поправка в американската конституция.
Сан Франциско пък първи обжалва указа на Тръмп, с който се спира федералното финансиране на градовете-убежища, които защитават мигрантите без легални документи за престой.

Срещу политиката на новия американски президент се обявиха редица световно известни личности.
Кристо се отказа от проекта си “Над реката”, който планираше да осъществи в Колорадо, като знак на протест срещу новия американски президент.
Иранският режисьор Ашгар Фархади, чийто филм “Търговският пътник” е номиниран за Оскар за чуждоезичен филм, обяви, че няма да присъства на церемонията по връчването на престижните награди.
С нецензурни думи към американския президента се бърна Мадона по време на протеста на жените във Вашингтон. Милиони жени по света протестираха срещу Тръмп.
Нобелови лауреати и хиляди учени подписаха протестна петиция срещу миграционната политика на президента на САЩ.

В същото време близо половината американци – 49%, одобряват антиимигрантския указ, сочат данни от проучване на „Ройтерс” и „Ипсос”. 41% напълно и или отчасти не одобряват мерките, а 10% нямат мнение.