България ще постави рекорд за време, през което ще бъде без комисар

Българският еврокомисар ще да бъде ангажимент на следващото редовно правителство.
Това стана ясно от думите на президента Румен Радев в Брюксел по време на официалната му визита в понеделник.

В отговор на журналистически въпрос дали на срещата му с председателя на Европейския съвет Доналд Туск е бил обсъждан следващият български представител в ЕК, президентът заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уважи решението ни да направим избора след вота на 26 март.
След срещата си с Радев, Юнкер посочи, че би желал следващият комисар от България да е жена, но уточни, че не са обсъждани нито имена, нито ресори.

Постът се оваканти след като мандатът на Кристалина Георгиева – българската еврокомисарка, която бе заместник на Юнкер, приключи предсрочно в края на 2016 г. с решението й да се върне в Световната банка като изпълнителен директор.
Премиерът Бойко Борисов остави номинацията за след президентския вот, но подаде оставка.
В медиите за евентуален наследник на Кристалина Гергева вече бяха посочени няколко имена. Сред тях: на бившата министърка и вицепремиер в две служебни правителства Илияна Цанова; на правосъдната министърка на ГЕРБ Екатерина Захариева; на евродепутатката от АЛДЕ/ДПС Искра Михайлова; на евродепутатката Мария Габриел.
Не бе изключена и възможността за еврокомисар да бъде предложена вицепремиерът Меглена Кунева.

Точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар няма.