Шойбле: Германия е допуснала грешки с политиката на отворени врати

Снимка: Bundesminister der Finanzen

Германия е допуснала грешки с политиката на отворени врати, призна министърът на финансите Волфганг Шойбле. Той допълни, че Берлин се опитва да извлече поука от тези погрешни стъпки.

Думите на Шойбле кореспондират с изразеното по-рано от президента на САЩ мнение че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „катастрофална грешка“ с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия.

Още през есента на 2015 финансовият министър на Германия предупреди за „драматичното положение“, в което е изпаднала управляващата Християн-демократическа партия заради кризата с мигрантите. Призивът, който направи Меркел, за прием на мигранти и бежанци, не бе приет еднозначно от съпартийците й.

Година по-късно самата Ангела Меркел призна, че е имало грешки. Пред Дойче веле тя заяви, че Берлин достатъчно дълго е оказвал съпротива на защитата на външните граници на Шенгенската зона. А ден след изборите за местен парламент в Берлин, германският канцлер изненадващо заяви: „Ако можех, бих върнала времето назад. Повтаряне на ситуация не иска никой. Аз също“.