Тръмп и Путин обсъдиха по телефона тероризма, Сирия и Украйна

Снимка: РИА Новости

Американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. Двамата лидери обсъдиха борбата срещу тероризма, сирийския конфликт и ситуацията в Украйна, заяви пресслужбата на Кремъл.

Двамата държавни глави разговарят за първи път след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Те обмениха мнения по важни въпроси в двустранните отношения и се съгласиха да работят за стабилизирането и развитието на отношенията между руско-американските на равна основа, съобщават още от пресслужбата, цитирана от РИА Новости.
Тръмп и Путин са отбелязали значението на възстановяването на търговските и икономическите отношения между бизнес общностите от двете страни. Дали в 45-минутния разговор е обсъден въпросът за антируските санкции не става ясно.
Говорейки по време на пресконференция с британския премиер Тереза Мей в петък вечерта, американският държавен глава коментира, че е „прекалено рано“ да се говори дали санкциите срещу Русия ще бъдат вдигнати, но добави, че добри отношения с Москва ще бъдат нещо „положително, не отрицателно“.

Американският президент проведе телефонни разговори и с японския премиер Шиндзо Абе, австралийския държавен глава Малкълм Търнбул, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.