Тръмп затвори границите на САЩ за бежанци

Снмка: NBC News

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед за затваряне на границите на страната за бежанци за срок от 4 месеца и замразява за 3 месеца влизането на граждани на държави от Близкия Изток и Африка.

Няма да бъдат издавани визи за 90 дни на мигранти или посетители от седем страни с предимно мюсюлманско население: Иран, Ирак, Сирия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Тръмп заяви, че прави Америка безопасна от „радикални ислямистки терористи“.
В интервю за Christian Broadcasting Network Тръмп заяви, че Америка в бъдеще ще даде приоритет на бежанците християни, тъй като те са „третирани ужасно“.

Тази седмица Тръмп подписа указа и за строежа на стена по границата с Мексико с цел да бъде спрян потокът от нелегални емигранти, както и трафикът на наркотици. В отговор президентът на Мексико отмени планираното си посещение във Вашингтон. Той е категоричен, че Мексико няма да плаща стена по границата.

Иран отговори “любезно” – ще забрани на американците да влизат в страната като отговор на „обидната“ изпълнителна заповед на президента Тръмп, предава AFP.
Франция и Германия изразиха безпокойство, а британският премиер Тереза Мей отказа да осъди решението.
Мей коментира темата в Анкара, където е на официално посещение. Турският й колега Бинали Йълдъръм коментира, че издигането на стени няма да реши бежанските проблеми по света.
Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграцията (IOM) призоваха администрацията на Доналд Тръмп да продължи да предлага убежище на хората, бягащи от войни и преследвания, предаде Reuters.

Тръмп бе подкрепен от израелския премиер Бенямин Нетаняху. В „Туитър“ той написа, че американският президент е прав, че стените спират незаконната имиграция. Имайки предвид наскоро изградената ограда по границата на Израел с Египет, Нетаняху отбеляза, че мярката успешно задържа мигрантите, голяма част от които идват от африканските държави.