Радев встъпва в длъжност с високо доверие, Плевнелиев си тръгна с ниско

Новият президент Румен Радев встъпва в длъжност с много високи обществени очаквания – 51 процента позитивни оценки, срещу едва 10 на сто отрицателни.

Това сочат данните на регулярното тримесечно проучване на агенция “Алфа Рисърч”, провеждано съвместно с Нова телевизия. Според тях по-висок старт е имал единствено президентът Петър Стоянов – 67 на сто одобрение, месец след началото на своя мандат.

Сред привърженици на президента Радев се открояват подкрепилите го най-твърдо в изборите симпатизанти на БСП, ДПС и Обединените патриоти. Десните избиратели, най-вече тези на ГЕРБ и Реформаторския блок, все още споделят повече резерви към държавния глава.

В същото време исторически високи са нивата на недоверие към президента в края на мандата на Росен Плевнелиев, отчете „Галъп интернешънъл” на база проучване на доверието към институциите.
В последните месеци преди президентските избори доверието в президента се колебаеше в дялове около една четвърт от запитаните, а недоверието – около две трети, съобщават от агенцията.
Мандатът на президента Плевнелиев се разви на фона на сложна политическа обстановка и това явно беше неблагоприятно за популярността на институцията.