Кабинетът „Борисов” 2 предаде властта на служебното правителство

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство на официалната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков ще има четирима заместници, които ще съчетават функциите на вицепремиери и на министри. Служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 е новият пост в кабинета.

Приоритетите пред временното правителство са: осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателство на ЕС, посочи държавният глава.
От изключително важно значение е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната и редът и сигурността на българските граждани, допълни Румен Радев.

Министрите поеха ведомствата от своите предшественици. Проф. Огнян Герджиков гарантира приемственост и обеща ревизия, както поиска експремиерът Бойко Борисов.
“Вие поискахте да се направи сериозна ревизия, да се разрови из дъно. Не смятам да ви скърша хатъра. Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат. Но ако някъде излезе, сме длъжни пред хората на България да направим така, както повеляват законите на страната“, обърна се проф. Герджиков към Борисов.
За ревизия на министерствата и на състоянието, в което служебното правителство ще завари държавата, поиска и президентът Румен Радев.