И 43-тото Народно събрание отиде в историята

43-тото Народно събрание проведе последното си пленарно заседание преди да бъде разпуснато по указ на президента Румен Радев.

Със същия указ държавният глава насрочва предсрочни парламентарни избори на 26-ти март.

В последния работен ден на НС лидерите на парламентарните групи направиха оценка за свършеното от началото на мандата. Чуха се различни мнения за това как работи законодателната институция и за парламентаризма.

От ГЕРБ отчетоха успех, реформи и видими резултати, а БСП – провал, две загубени години, които върнаха България назад, унизителни 7% подкрепа от българския народ.
Като успешна определи работата на 43-то Народно събрание Валери Симеонов. От името на ПФ председателят на парламентарната група посочи положителните ефекти. Същото направи и Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. По думите му, работата на депутатите е била полезна за страната ни.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обаче заяви, че е провален моделът на управление. И за това, както и за състоянието на страната и обществото, трябва да отговарят управляващите.

Председателят на парламента Цецка Цачева удари последния звънец на 43-тото НС и депутатите си направиха снимка за спомен. Те си отиват, но парламентаризмът остава (по думите на Цачева).

Какво не успяха да свършат депутатите?
В пленарната зала така и не влязоха въпросите от проведения референдум, на който гласуваха повече от два и половина милиона българи. Също така не бяха направени и съответните промени в изборното законодателство в съответствие с този референдум. Не беше приет и антикорупционния закон.