Служебният премиер Огнян Герджиков ще проведе изборите на 26 март

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател.

Пред БНТ проф. Герджиков каза, че ще работи за приемственост. По думите му освен да организира честни избoри, кабинетът ще има задача да работи по подготовката на председателството на България на Европейския съвет.
“Това е една огромна отговорност, една огромна тежест. Не беше никак леко да приема тази тежест върху гърба си, тъй като знам колко е трудно”, каза още той.

Огнян Герджиков е юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001–2005 година. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Герджиков е и носител на орден “Стара планина”.

С друг свой указ държавният глава разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. и насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март.
Във вторник министрите в бъдещия служебен кабинет се събраха в голямата зала на президентството. Румен Радев е заложил на дългогодишни експерти, които са работили с по няколко правителства, включително с тези на ГЕРБ. Все още обаче не е издаден указ за назначаването им.