Президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев със свой указ назначава служебно правителство от 27 януари, петък, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Радев официално ще представи структурата, състава и приоритетите на служебния кабинет в деня на встъпването в длъжност на новите министри.

Министър-председател е проф. Огнян Герджиков.

В състава на служебното правителство влизат още:

Илко Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването. Семерджиев беше министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, а преди това – директор на НЗОК.

Стефан Янев – служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната. Янев е бригаден генерал от резерва. Работил е в Министерството на отбраната. Бил е аташе по отбраната в посолството ни във Вашингтон, САЩ и началник департамент в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

Малина Крумова – служебен заместник министър-председател по европейските фондове. Била е заместник-министър на околната среда и водите през 2013 г. Остава във ведомството като координатор на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Деница Златева – служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Златева е международен секретар на БСП.

Пламен Узунов – служебен министър на вътрешните работи. Той е бивш шеф на полицията в Пловдив.

Кирил Ананиев – служебен министър на финансите. Към момента е зам.-министър в МФ. На експертните му качества при съставянето на държавния бюджет са разчитали ОДС, НДСВ, БСП и ГЕРБ като са го канили за зам.-министър и в редовни, и в служебни правителства.

Гълъб Донев – служебен министър на труда и социалната политика. До 2016 е изпълнявал длъжността зам.-министър на ведомството.

Спас Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Попниколов ръководи инженерно-консултантска фирма. От 2003 до 2007 г. е работил в МРРБ.

Николай Денков – служебен министър на образованието и науката. Миналата година той подаде оставка като зам.-министър на образованието заради съществени различия с приоритетите и стила на работа на министър Меглена Кунема и част от екипа й.

Ради Найденов – служебен министър на външните работи. Найденов е посланик в Германия.

Мария Павлова – служебен министър на правосъдието. Работи като следовател в Националната следствена служба. Член е на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Рашко Младенов – служебен министър на културата. Актьор с дългогодишна практика, доскоро директор на Благоевградския театър. Бил е начело и на Столичния сатиричен театър и на Русенския театър.

Ирина Костова – служебен министър на околната среда и водите. Понастоящем е доцент в катедра „Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите” в Хидротехническия факултет към Университета по архитектура, строителство и геодезия, на който е декан.

Христо Бозуков – служебен министър на земеделието и храните. Професор в Института по тютюна и тютюневите изделия – Пловдив. От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София.

Теодор Седларски – служебен министър на икономиката. Доктор по икономика в СУ „Св. Климент Охридски”. Докторант в Университета за икономически, правни и социални науки в Санкт Гален, Швейцария.

Николай Павлов – служебен министър на енергетиката. От началото на 2016г. е изпълнителен директор на „Булгаргаз” ЕАД. Бил е финансов директор и член на УС на НЕК, член на Съвета на директорите на „Контур Глобал Марица Изток 3″ АД и Надзорния съвет на ХЕК Горна Арда, финансов директор на „Булгаргаз” ЕАД.

Стела Балтова – служебен министър на туризма. Бивш заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Доцент по икономика на бизнес услугите, преподавател в Международното висше бизнес училище – Ботевград. Директор е на Центъра за продължаващо обучение в МВБУ.

Даниела Дашева – служебен министър на младежта и спорта. Проф. Дашева е специалист по теория на спорта и спортната тренировка в НСА.