Взривът на влака в Хитрино не е умишлен

Снимка: БНТ

Следствените органи категорично отхвърлиха версията за умишлен взрив и терористичен акт при катастрофата на товарния влак в Хитрино, при който загинаха седем души, а 39 бяха ранени. Вероятната причина е човешка грешка.

Прокуратурата публикува отчет за разследването до момента, водено от следователи от Националната следствена служба (НСлС), ръководени от заместник- директора ѝ, както и съдебни медици, криминалисти и експерти. В него се посочва също, че към настоящия момент не е изключена категорично нито една от трите версии, по които се работи: нарушени правила при управлението на подвижния жп състав; техническа неизправност на подвижния жп състав; техническа неизправност в жп инфраструктура (релсовия път и стрелките). Следователите обаче подчертават, че “от извършените огледи на стрелките и релейното табло е видно, че е малка вероятността произшествието да е настъпило в резултат на неправилно конфигуриране на трасето (по вина на стрелочник или ръководител движение)”.
На-вероятната причина за инцидента на гара Хитрино е човешката грешка, коментира пред БНТ директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.
Влакът е тръгнал с 10 мин. закъснение, но след това машинистите са наваксали с по-висока скорост. Те обаче не са нарушили правилата според разследващите, защото при товарните композиции е допустимо да тръгват по-рано, а скоростта е ограничена само ако има необходимите знаци затова по трасето.
Категоричен отговор за причината за катастрофата се очаква след изготвяне на експертизите. Продължават и разпитите на пострадали и на длъжностни лица.
Предстои също да бъдат извършени и други действия в рамките на разследването до повдигане на окончателни обвинения на виновните за взрива.