Британският парламент трябва да одобри началото на Brexit

Върховният съд на Великобритания потвърди, че парламентът трябва да гласува решението на правителството за излизане на Великобритания от ЕС, преди официално да бъде стартиран процесът по Brexit.


Това означава, че премиерът Тереза Мей не може да активира член 50 от Договора за ЕС, който стартира двегодишните преговори, без разрешението на депутатите.

Председателят на Върховния съд лорд Нюбергер заяви: “Правителството като цяло има прерогативна власт да променя договори, но не може да го прави, ако това ще се отрази върху правата на хората.”

Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква чл. 50 да бъде одобрен без затруднения, защото основната опозиционна партия, Лейбъристката, е обещала да не го блокира.

Съдът постанови още, че Великобритания не е длъжна да изчаква одобрение от Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Новините за Brexit повлияха на европейските пазари, коментира Bloomberg.
Европейските акции леко се покачват, а Stoxx 600 прекъсна тридневния си спад. Миннодобивните компании водят с печалбите като скочиха до най-високото си ниво от 2014 година насам. Акциите от застрахователните компаниите и от сферата на енергетиката също се покачват. Покачи се и американският суров петрол, а лирата се понижи спрямо долара.