Тръмп оттегли САЩ от TPP. Започва предоговаряне на NAFTA

Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп оттегли САЩ от Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP). По негово разпореждане започва предоговаряне на споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада NAFTA.

TPP е споразумение на 12 страни за либерализация на търговията между САЩ и Тихоокеанските страни. С години опитите на Обама да сключи Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия (TPP) с Япония и 10 други държави, които заедно съставляват около 40% от световната икономика, доминираше дискусиите в региона. През предизборната си кампания Тръмп обеща излизане от TPP. Той критикува споразумението като „потенциално бедствие“ за страната, с аргумента, че вреди на производствения сектор в Съединените щати.

NAFTA влезе в сила през 1994 между САЩ, Канада и Мексико, по време на мандата на президента Бил Клинтън. Договорът елиминира повечето мита за търговията между трите страни и създаде една от най-големите зони за свободна търговия.

Канада и Мексико са вторият и третият търговски партньор на САЩ след Китай.

Американският президент съобщи, че ще се срещне с премиера на Канада Джъстин Трюдо и мексиканския президент Енрике Пеня Нието, за да започне обсъждането на НАФТА.
Канадският премиер Джъстин Трюдо свика заседание на правителството. Позицията на САЩ ще представи зетят на Тръмп Джаред Къшнър, който пое поста на високопоставен съветник на новия президент. Ще присъстват и бизнес лидери, които съветват американския президент.
Мексиканският министър на икономиката обяви, че страната е готова да предоговори NAFTA, но предупреди, че всяко решение за промяна на съществуващата политика от страна на САЩ ще бъде посрещнато с контрарешение от страна на Мексико.