Президентът Румен Радев подреди администрацията си

Снимка: Иван Стоименов

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев постанови Президентството да се състои от Администрация на президента и съвети, които да подпомагат президента и вицепрезидента при изпълнението на правомощията им.
Към Администрация на президента се създават пет съвета – консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот: Съвет “Външна политика, сигурност и отбрана”, Правен съвет; Съвет “Духовност и култура”; Съвет “Икономическо и социално развитие” и Съвет “Образование, наука и иновации”.
С указ са възложени и правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова. Те са по отношение на даване, възстановяване, освобождаване и лишаване от българско гражданство, предоставяне на убежище и упражняване на помилване.
Румен Радев назначи Димитър Стоянов за главен секретар, Иво Христов за началник на кабинета на президента, Надя Младенова за началник на кабинета на вицепрезидента, Емилия Друмева за секретар по правни въпроси, Атанас Кръстин за секретар по външна политика.
Държавният глава назначи още Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.