Президентът Румен Радев встъпи в длъжност

Снимка: БГНЕС

Румен Радев встъпи в длъжност като петия президент на България. На официална церемония на пл. “Св. Александър Невски” той прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.


Президентът Росен Плевнелиев прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Радев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.
Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът Плевнелиев заяви в словото си, че мандатът му е бил труден, но успешен, по време на който е държал правилната посока, задал е правилните приоритети, дал е, но не е взел, изпълнил е обещанията си. Затова си тръгва с високо вдигната глава.
Той пожела успешен мандат на наследника си и го призова да държи здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България.
“Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността”, каза в словото си новият президент Румен Радев. Той заяви, че ще бъде президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.
Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма “Св. Александър Невски”.
Президентите и техните вицепрезиденти отидоха в храм-паметника “Св. Александър Невски”, където запалиха свещи за здраве и успех. Патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен.
По-късно четиримата отидоха на “Дондуков”. След разговорите Плевнелиев бе изпратен от новия президент Румен Радев.