Тръмп – от приятел до популист

Снимка: AFP

Встъпването в длъжност на Доналд Тръмп предизвика едновременно въодушевление и тревога по света.

В поздрава си министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече Тръмп „приятел“. След напрегнатите отношения с Обама сега Нетаняху очаква съюза между Израел и САЩ да стане по-силен от всякога.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква да работи с Тръмп за укрепването на алианса.
Лидерът на либералите в Европейския парламент Верхофсщад написа в “Туитър”: “Ужасна реч. Не можем да чакаме и да се надяваме на американска подкрепа и сътрудничество. Европа трябва да вземе съдбата и сигурността в свои ръце”.
Евроскептичната партия “Алтернатива за Германия” изрази “голяма радост” от встъпването в длъжност на Тръмп. Зелените пък окачествиха обръщението на новия държавен глава като “реч на популист”.
Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле призова Доналд Тръмп да спазва международните споразумения, а управителят на Централната банка на Франция Вилерой де Гало предупреди Тръмп да не провежда протекционистки политики.
Бившият председател на Партията за независимост на Обединеното кралство и идеолог на Brexit Найджъл Фараж определи речта на Тръмп като “много силна”. От своя страна британският министър на външните работи Борис Джонсън изрази оптимизъм, че политиката на новия президент ще бъде от полза на Великобритания.
„Свидетели сме на края на един свят и на раждането на нов… Свидетели сме на завръщането на националните държави“, каза днес лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен пред колегите си от Германия, Франция, Италия и Холандия.
Кремъл вече мисли и за среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп, но дата и място не са планирани.
Президентът на Египет Абден Фатах Сиси поздрави Тръмп и американския народ и изрази надежда за ново начало в отношенията между двете страни, което ще подпомогне мира, стабилността и развитието в региона на Близкия изток.
Азиатските медии изразиха притеснение за световната икономика.
Българският премиер в оставка Бойко Борисов коментира, че ще се съобразяваме с политиката на Тръмп – на първо място интересите на страната.