Тръмп прие властта от Обама и я даде на народа

Снимка: gettyimages.com

Доналд Тръмп положи клетва и произнесе своята първа реч както 45-я президент на САЩ.
Пред Капитолия Тръмп заяви: „Заедно ще определим курса на Америка и целия свят за още много, много години“.

“Днешната церемония има голямо значение, защото не просто се предава властта от един президент на друг, не просто се предава властта от една партия на друга, а властта се предава от Вашингтон на народа”, каза още Тръмп.
“Америка отново ще започне да печели, както никога преди. Ние ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем благосъстоянието. И ще си върнем мечтите“, посочи президентът. По думите му, държавата ще се води по две правила – „купувай американското и наемай американци“. “От днес нататък ще бъде само Америка на първо място“, допълни той.
В своята първа президентска реч Тръмп засегна и въпроса за тероризма. „Ние ще възстановим стари съюзи и ще създадем нови, ще обединим цивилизования свят срещу радикалния ислямистки тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята“, каза той.
По отношение на външната политика Доналд Тръмп посочи, че САЩ ще се стремят към приятелство с други държави, но ще държат на първо място на своите интереси, няма да се стремят да „налагат на когото и да е било своя начин на живот“, а ще служат като пример за другите.
“Никога няма да ви предам!” – обеща президентът на американците.

Инаугурацията на новия президент бе съпроводена от редица протести. На места се стигна до сблъсъци с полицията и до счупени прозорци на сгради.