Президентът Радев обеща малко думи, но резултатни действия

Снимка: БНР

“Благодаря за доверието да бъда президент на държава с тринадесет века история”.

С тези думи Румен Радев започна речта си в Народното събрание, където с Илияна Йотова положиха клетва като президент и вицепрезидент на България.

Държавност се гради с натрупване, каза Радев и благодари на своите предшественици: Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

С няколко думи Румен Радев припомни промените, направени през прехода и постигнатите стратегически цели, но побърза да подчертае, че погледът на обикновения гражданин е различен от този на политиците и заключи: “Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем”.

Нерешените проблеми на прехода, прераснали в опустошителна демографска криза, може да бъде преодоляна с комплексни мерки, убеден е Радев.

Новият държавен глава даде своите насоки за промяна с обещанието да насърчава диалога:

личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии; реформа на Изборния кодекс; бързо, справедливо и независимо правосъдие; строг контрол, по-малко бюрокрация и професионален морал в здравеопазването; равен старт на децата в училище и оптимизация на висшите учебни заведения; държавна подкрепа за културата; реална конкуренция и ограничена, но действена регулация на бизнеса; достойно заплащане; гарантиране на сигурността.

Румен Радев още веднъж ясно подчерта, че членството на България в ЕС и в НАТО е неоспоримо, но е необходимо да се отстоява националният интерес. Вярва, че резултатите от президентските избори в САЩ са надежда за възстановяване на диалога с Русия.

Ще бъда президент на всички български граждани, заяви Румен Радев на финала и допълни: Моето кредо е: малко думи, но резултатни действия. Заедно с вицепрезидента, госпожа Йотова, ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието ви.

Новоизбраният президент прекъсна първото си обръщение с една реплика, насочена към дясната част на пленарната зала: “Имате още една седмица”. Тя бе предизвикана от подвиквания към него “Научи се да четеш”. Няколко депутати от десницата и ГЕРБ напускаха залата преди края на обръщението.