Обама в последната си президентска реч: Всичко ще бъде наред

Снимка: Twitter

Президентът на САЩ Барак Обама изнесе последната си пресконференция преди да предаде поста на Доналд Тръмп, който утре влиза в Белия дом.

Имах открити разговори с новия президент Доналд Тръмп, но нямам илюзии, че намерихме много допирни точки, призна Обама. Той посъветва наследника си да следва собствената си политика, но и му даде насоки относно Русия и близкоизточния мирен процес.

„Смятам, че е в интересите на САЩ и в тези на света да имаме конструктивно отношение с Русия. Това е начинът ми за действие по време на президентството ми“, заяви Обама. Той припомни, че Съединените щати са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна. Новото американско правителство на президента Тръмп не бива да забравя това, подчерта президентът.

Според него санкциите ще бъдат отменени, ако Русия промени политиката си към Украйна.

Обама изрази песимизъм по отношение на възможностите за разрешаване на близкоизточния конфликт. Според САЩ създаването на две държави е най-добрия начин за разрешаване на конфликта между израелци и палестинци.

Обама отправи предупреждение към встъпващия в длъжност президент на САЩ Доналд Тръмп и относно дискриминацията и опитите да се изгонят мигрантите и подчерта, че има основни ценности могат да бъдат заплашени.

В речта си Барак Обама се върна към президентските избори. Той каза, че обвиненията, че хора без право на глас са гласували, са отхвърлени с доказателства, но открои обратния проблем – че има твърде много хора, които не са упражнили правото си на глас и че САЩ по-скоро затруднява гласуването, а не го улеснява.

Барак Обама завърши речта си с оптимизъм.

„Вярвам в тази страна. Вярвам в народа ѝ. Вярвам, че хората са по-добри отколкото лоши. Вярвам, че и трагични неща ще се случват. Знам, че има зло по света. Но смятам, че в края на краищата, ако работим здраво и ако сме верни на нещата, които чувстваме правилни, то светът ще стане по-добро място. Точно на това ме научи президентството“, заяви Обама. „Дълбоко в себе си смятам, че всичко ще бъде наред“, добави той.