Плевнелиев и Попова напускат разделени в позициите си

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова дадоха своята оценка за петгодишния си мандат.

След броени дни двамата ще напуснат “Дондуков” 2, където ще влезе новата президентска двойка – Румен Радев и Илияна Йотова. Плевнелиев и Попова ще се върнат към своите професии и личен живот. Президентът възнамерява да остане и в политиката като експерт и съветник, но не и като лидер на политическа партия.

Росен Плевнелиев изтъкна своите постижения като държавен глава и подкрепи самооценката си за достоен мандат с изказвания на президента Петър Стоянов и премиера Бойко Борисов. След като изброи редица свои инициативи, той заяви, че е останал независим и за пет години не е допуснал нито една сериозна грешка.

Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче не се притесни да посочи и недобре свършената работа. В този ред тя открои отказа на президентската институция от правомощия.

“Съжалявам, че нашият президент Плевнелиев загуби контрола си върху всички служби и те отидоха на подчинение на изпълнителната власт, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея това е фундаментален въпрос за всеки държавен глава, защото той не е министър-председател, а държавен глава, който има задачи по националната сигурност във вътрешната и външната политика. „Държавният глава не може да бъде поставен в позиция да чака благоволението на структури, които са подчинени другиму” – допълни вицепрезидентът.

П думите й отказът от страна на държавния глава от това правомощие способства големите скандали през 2013 г. и до модела “Кой”

Попова бе категорична, че по Конституция държавният глава има много правомощия и той трябва да има съответния ресурс, за да се справи с тях, но конституционната симетрия е разрушена.

На упрека на Попова Плевнелиев отговори с думите, че никога досега службите на България не са работили толкова добре заедно. Според него “доброто мястото на външното разузнаване е при правителството, а не при президента.”

Без да губи време в изброяване на добрите инициативи, в изказването си Попова акцентира на разделението в страната.

Повече за своя мандат като президент Плевнелиев възнамерява да опише в книги.