Новите президенти искат сваляне на антируските санкции

Новите президенти на България и САЩ заявиха готовност за сваляне на санкциите срещу Руската федерация.

Ден след като новоизбраният президент на България Румен Радев даде най-категоричната си до момента позиция по отношение на европейските санкции спрямо Русия, казвайки, че е за тяхната отмяна, отиващият си от поста Росен Плевнелиев го разкритикува и заяви, че като член на ЕС и НАТО страната ни трябва да се съобразява с общата позиция на организациите, а тя е срещу сваляне на санкциите за Русия.

В интервю за френския канал „Франс 24“ Радев се аргументира с това, че от санкциите губят и двете държави и че много бизнеси в България са зависими от Русия. Нещо, което и премиерът Бойко Борисов каза. Според Плевнелиев обаче този прагматизъм не е от полза.

В интервю за БНР Плевнелиев посочи, че преди 22 януари Радев все още може да бъде по-креативен, по-широко скроен в своите изказвания, но след това “всяка негова дума, всяка запетайка, всяка негова позиция автоматично става държавната позиция на България”.

На   22-ри, когато двамата президенти ще се срещнат, Плевнелиев ще запознае Радев със своята позиция по въпроса.

Междувременно новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп също обяви, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат отменени. Пред “Уолстрийт джърнъл” той заяви, че санкциите ще останат в сила “поне още известно време”, но все пак намекна, че би могъл да ги отмени, ако Москва окаже помощ в антитерористичната борба и подкрепи и някои други важни цели на американската политика. В интервюто си Тръмп обяви, че след като положи клетвата си на 20 януари, ще има готовност да се срещне с руския президент Путин.

Информациите за срещата между президентите са противоречиви.

В ексклузивно интервю за руския вестник „Известия“ лидерът на „Национален фронт“ Марин Льо Пен, която, според проучванията, има реални шансове да бъде следващият държавен глава на Франция, също се застъпва за отмяна на антируските санкции и връщането към конструктивен диалог с Русия.