Логото на българското европредседателство – шевица, кирилица и трибагреник

С кирилицата, българската шевица и българския флаг България ще се представи пред Европа по време на председателството на Съвета на ЕС.

Автор на логото е Тодор Ангелиев. Проектът му бе избран при сериозна конкуренция от над сто участници, от които и десет чуждестранни от Македония, Германия и Украйна. Сред най-използваните елементи от авторите са били розата, шевиците и кирилицата. Имало е и варианти с паметника Шипка, картата на България, книги. Този път обаче розата загуби пред кирилицата.

Конкурсът се организира от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и бе обявен в Деня на народните будители – 1 ноември 2016 г.

България поема председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.

След като Великобритания официално се отказа от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017, като така на практика започна процедурата по излизането си от Европейския съюз, графикът бе променен. След отказа на Лондон българското председателство се измести с шест месеца по-рано от предвиденото.

В момента ротационен председател на Европейския съвет е Малта. След нея, от юли до декември 2017г., председателството ще поеме Естония. След председателството на България в периода януари – юни 2018 година, щафетата поема Австрия (юли – декември 2018г.). Триото Естония, България, Австрия ще трябва да изготвят общи приоритети.